035-6856749
VAN koelcel TOT
DUURZAME woning
Begin 2019 is van de Wetering Huur en Verhuur eigenaar geworden van het gebouw aan de 2e Nieuwstraat 45A t/m 47B, waarna het begin is gemaakt met het ontwikkelen van zeven volledig duurzame appartementen en een duurzaam woonhuis van circa 180m².
Nieuwbouwwoningen dienen momenteel al volledig gasloos gerealiseerd te worden. Het doel van dit project was om dit principe ook voor transformatie toe te passen.
De woning die zijn gerealiseerd hebben labels A t/m A++, het hoogst haalbaar.
Dit is een testcase in verduurzaming waarbij meerdere duurzame technieken zijn toegepast. Op deze pagina vertellen we daar graag mee over. Wij vinden het van belang dat de groene golf wordt gestimuleerd door kennisdeling, om zo iedereen van het gas af te krijgen en meer duurzame woningen te realiseren.
We are in this together!
Klik op de pictogrammen voor meer informatie.

Isolatie
Bij het gasloos (ver)bouwen van een woning is het isoleren van het huis het meest belangrijk.
Dak-, wand- en vloerisolatie drukt men uit in R-waarden. Hoe hoger de R-waarde ,des te beter de woning is geïsoleerd. De R-waarden van de woningen van dit project zijn:
Dakisolatie: R-waarde - 6
Wandisolatie: R-waarde - 4,5
Vloerisolatie: R-waarde 6
Zonnepanelen
In totaal zijn er voor de 7 appartementen 116 zonnepanelen geplaatst die op basis van vierkante meters zijn verdeeld. Het woonhuis heeft 28 zonnepanelen gekregen
Elektrische vloerverwarming
Elke woning is voorzien van elektrische vloerverwarming waarbij elke ruimte haar eigen thermostaat heeft. Hierdoor worden de ongebruikte ruimtes niet onnodig verwarmd. Elektrische vloerverwarming zorgt voor directe verwarming waar geen warmte verloren gaat bij het opwarmen van water in cv-gedragen systemen.
Gevelwarmte terug-win-systeem
Elke woning heeft frisse lucht nodig maar om de woningen nog efficiënter en energiezuiniger te maken, heeft elke woning een gevel WTW. De gevel-WTW zorgt ervoor dat de koude buitenlucht die naar binnen komt al voorverwarmd wordt door de warme binnenlucht die naar buiten gaat.
Airconditioning
Het woonhuis en het grootste appartement zijn voorzien van airconditioning. De airconditioning kan zowel koelen als verwarmen, voor dat extra beetje warmte op de koude dagen en heerlijk koelte voor de warme dagen.
Hemelwatertank
De hoeveelheid regen die kan valt, kan zorgen voor overlast. Om een handje te helpen hebben wij alle dakvlakken van de appartementen aangesloten op een hemelwatertank van 10.000 liter. Met het regenwater dat wordt opgevangen worden bij drie appartementen de toiletten doorgespoeld, gebruiken wij het water voor de wasmachines en kan de tuin worden besproeid.
Infiltratiekratten
Naast de hemelwatertank hebben wij in samenwerking met de gemeente Hilversum 10 infiltratiekratten bij het woonhuis geplaatst. Op de kratten staan de hemelwaterafvoeren van het dakvlak van het woonhuis aangesloten. Door het plaatsen van de kratten is het niet nodig om de afvoeren op het hemelwaternetwerk van de gemeente te plaatsen. De kratten laten het regenwater geleidelijk door in de grond. Dit ontziet de riolering van extra regenwater dat afgevoerd moet worden.
Grasbetontegels
Om de groene loper voor het project uit te rollen is er gekozen voor het plaatsen van grasbetontegels op de oprijlaan. Normaliter dient er bij zo'n groot stuk grond als het betegeld wordt een put aangelegd te worden welke op het riool wordt aangesloten. Door het plaatsen van grasbetontegels is dit niet van toepassing aangezien het regenwater de grond in kan lopen.
Smappee
Aangezien dit project een testcase is om all electric te gaan is er bij elke woning een Smappee geplaatst. Smappee geeft een realtime overzicht van het energieverbruik per groep. Hierdoor is het energieverbruik inzichtelijk en kan hierop ingespeeld worden.